Kupujete lokálne potraviny?

Kupujete lokálne potraviny?

Slovenská republika má krásnu prírodu, mierne pásmo a teda aj vysokú mieru poľnohospodársky obrábanej pôdy a veľa fariem. Kým je známa najmä naša produkcia mlieka, existujú aj mnohé farmy, ktoré pestujú ovocie a zeleninu, kvety a bylinky a živočíšne produkty všetkého druhu. Naši poľnohospodári sú odhodlaní udržať a zaviazali sa ku kvalite. A hoci milujú to, čo robia, nerobia to na zábavu. Potrebujú sa tým aj živiť. Spotrebitelia, ktorí oceňujú čerstvé potraviny a našu krajinu, by mali podporovať miestnych poľnohospodárov nákupom ich produktov. Uveďme si niekoľko dôvodov, prečo.

Miestne pestované plodiny chutia a vyzerajú lepšie. Plodiny sa zberajú až keď dozreli a poľnohospodárske výrobky, ako sú syry, sú ručne remeselne vyrobené pre najlepšiu chuť. Produkty z chovu hospodárskych zvierat sa spracúvajú v neďalekých zariadeniach a farmár má zvyčajne priamy vzťah so spracovateľmi, na rozdiel od zvierat spracovaných vo veľkých priemyselných zariadeniach. Miestne jedlo je pre Vás teda lepšie. Čím je čas medzi farmou a Vaším stolom kratší, tým je menej pravdepodobné, že sa živiny stratia z čerstvých potravín. Jedlo dovezené z ďaleka je staršie a cestovalo na nákladných autách alebo v lietadle a sedelo v sklade pred tým, ako sa k Vám dostane.

Miestne potraviny zachovávajú genetickú rozmanitosť. V modernom poľnohospodárskom systéme sa rastlinné odrody vyberajú z hľadiska ich schopnosti rovnomerne dozrieť, odolávať škodcom, prežiť balenie a dlho vydržať na poličke, takže vo veľkom meradle existuje obmedzená genetická rozmanitosť. Menšie miestne poľnohospodárske podniky naopak často pestujú mnoho rôznych druhov plodín, aby poskytli dlhú zberovú sezónu, množstvo farieb a najlepšie chute. Rozmanitosť hospodárskych zvierat je taktiež vyššia, keď existuje veľa malých fariem, a nie len niekoľko veľkých fariem. Miestne jedlo je bezpečné. Miestni poľnohospodári nie sú anonymní a berú ich zodpovednosť voči spotrebiteľovi vážne.

Nákupom týchto potravín podporuje miestne rodiny. Veľkoobchodné ceny, ktoré dostávajú poľnohospodári za svoje výrobky, sú nízke, často v blízkosti výrobných nákladov. Miestni poľnohospodári, ktorí predávajú priamo spotrebiteľom, obídu sprostredkovateľa a získajú plnú maloobchodnú cenu za svoje jedlo – čo pomáha farmárskym rodinám prežiť.

Miestne potraviny vytvárajú komunity. Poznávanie poľnohospodárov Vám poskytne prehľad o ročných obdobiach, krajine a Vašom jedle. V mnohých prípadoch Vám poskytuje prístup k miestu, kde sa môžu Vaše deti a vnúčatá chodiť dozvedieť sa o prírode a poľnohospodárstve. Miestny pestovatelia zachovávajú voľný priestor. Keď poľnohospodári dostávajú viac za svoje výrobky miestnym predajom, je menej pravdepodobne, že predajú poľnohospodársku pôdu developerom na postavenie bytov či domov. Keď kupujete miestne pestované jedlo, robíte niečo proaktívne, aby ste zachovali našu poľnohospodársku krajinu. Táto krajina je základnou zložkou tiež inej ekonomickej aktivity v štáte, ako je cestovný ruch a rekreácia.

Potraviny od malých predajcov a výrobcov sú prospešné pre životné prostredie a voľne žijúce zvieratá. Dobre riadené farmy poskytujú ekosystémové služby: zachovávajú úrodnú pôdu, chránia vodné zdroje a zachytávajú uhlík z atmosféry. Prostredie farmy je mozaika polí, lúk, bistecchiera elettrica migliore, lesov, rybníkov a budov, ktoré poskytujú biotopy pre voľne žijúce zvieratá v našich komunitách. Farmárčenie je aj investíciou do budúcnosti. Podporovaním miestnych poľnohospodárov dnes pomáhame zabezpečiť to, aby aj zajtra v našej komunite boli farmy. Je to dôležitá záležitosť pre potravinovú bezpečnosť.